Regulamentul de ordine interioară al Asociației Clubul Flyway

1. PREVEDERI GENERALE
1.1. Scopul
Scopul asociației este, de a reprezenta interesele membrilor săi, piloți și proprietari de aeronave ultraușoare nemotorizate, de a promova zborul liber cu parapanta în siguranță, de a contribui la dezvoltarea acestui gen de activitate aeronautică, de a milita pentru crearea unui cadru legislativ corespunzător și alinierea la standardele internaționale de zbor cu aeronave ultraușoare nemotorizate . ACF. își va desfășura activitatea curentă în concordanță cu statutul și regulamentul de ordine interioară.

1.2. Organizarea
ACF are ca organe de conducere :
a. Adunarea Generală (AG)
b. Consiliul Director (ales de AG)
c. Cenzorul/Comisia de cenzori
De asemenea, ACF își desfășoara activitățile curente tehnice specifice cu ajutorul unor Comisii (Comisia de licențiere și reglementări, Comisia de formare și pregătire, Comisia de disciplină, siguranță și securitatea zborului).

1.3. Certificate de calificare
ACF recomanda ca fiecare membru să solicite și să dețină , pe lângă licențele eliberate de ACF și International Pilot Proficiency Identification (IPPI) Card , documente ale FAI, care atestă nivelul tehnic al pilotului și care permite zborul în alte țări decât România.

2. MEMBRII
Membrii activi sunt acei membrii care participă la activitățile asociației și au drept de vot în adunarea generală.

3. ADUNAREA GENERALĂ
3.1. Autoritate
Adunarea Generală este organul suprem de conducere al ACF și se compune din toți membrii activi ai asociației.
3.2. Întruniri
Adunarea Generală se întruneste o data pe an în sesiune ordinară, în primul trimestru, și ori de câte ori este nevoie în sesiune extraordinară.
Adunarea Generală este convocata de președinte, de cel puțin jumătate din numărul membrilor Consiliului Director sau 2/3 din numărul membrilor asociației

3.3. Locație
Adunarea Generală se va desfășura la sediul asociației. Consiliul Director poate decide, totuși, o altă locație pentru desfășurarea Adunărilor Generale. Daca există doritori pentru organizarea ședințelor Adunării Generale, aceștia trebuie să ofere facilitățile necesare pentru un astfel de eveniment (locație, videoproiector, copiator etc.).

3.4. Convocarea AG
Adunarea Generală se convoacă cu 15 de zile înainte de data preconizată pentru desfășurare, prin notificarea pe site-ul asociației.

3.5. Agenda Adunării Generale

3.5.1. Propuneri pentru agenda AG
Agenda va fi stabilită de Consiliul Director. Propunerile scrise pentru a fi cuprinse în agenda AG trebuie să parvină Consiliului Director până la sfârșitul lunii decembrie a anului anterior convocării Adunării Generale. Adunarea Generală nu poate lua decizii privind subiecte care nu sunt cuprinse de agenda AG, dar poate să discute și să își exprime un puct de vedere vis-a vis de subiectul de actualitate luat in discuție.

3.5.2. Publicarea agendei
Agenda AG va fi publicată pe site-ul ACF în momentul anunțării convocării acesteia (15 zile înainte de data desfășurării).

3.5.3. Conținutul agendei
Agenda trebuie sa contina cel putin următoarele puncte :
a. Procesul Verbal al AG anterioare
b. Rapoarte scrise de la :
– Consiliul Director privind activitatea proprie și a ACF desfășurată de la ultima AG;
– Președintele fiecarei Comisii
– Cenzor/Comisia de Cenzori (la întâlnirea anuală sau la cerere)
c. Revizuirea competițiilor desfășurate
d. Propuneri și revizuiri de legi și regulamente
e. Propunerile pentru competiții viitoare
f. Bugetul ACF
g. La fiecare 4 ani alegeri organe de conducere.

3.5.4. Subiectele ce pot fi luate în discuție
Conform 3.5.1. numai subiectele care au aparut odata cu publicarea agendei cu 15 de zile înainte pot fi discutate și se poate lua o decizie în privința lor. Acestea precum și eventualele anexe pot fi publicate odată cu întreaga agendă. Fac excepție și se admit noi subiecte pe agenda AG după publicarea acesteia în situațiile în care apar subiecte importante de actualitate imediată ce vizează interesul practicanților activităților de zbor cu aeronave ultrauașoare nemotorizate.

3.5.5. Rapoarte
Orice raport întocmit și prezentat AG, însoțit de alte documente relevante, va fi înaintat Secretarului pentru a fi inregistrat în documentele oficiale ale ședinței înainte de sfârșitul AG.

3.6. Procedura de votare

3.6.1. Susținerea
Orice vot asupra unui subiect al agendei (sau amendamente ale subiectelor din agenda propuse înainte sau în timpul AG) va fi valid, dacă respectivul subiect a fost propus de un membru și susținut de cel puțin un alt membru.

3.6.2. Subiecte care nu sunt în agenda
Un subiect care nu este cuprins în agendă poate fi discutat numai dacă cel puțin 2/3 din membrii prezenți sunt de acord cu acest lucru.

3.7. Dreptul de vot
În concordanță cu Articolul 8 din Statutul ACF numai membrii activi au drept de vot. În cazul în care un membru nu poate fi prezent la AG, acesta poate delega un alt membru activ pentru a vota în numele său. Delegațiilor vor fi trimise prin e-mail la Secretarul ACF, numai în cazuri excepționale fiind acceptate delegații scrise ce vor fi aduse la AG.

3.9. Exprimarea votului
Votul prin corespondență nu este admis. Votul se face prin ridicarea mâinii sau secret. Votul secret va fi utilizat daca este cerut în mod expres de un membru activ. Atunci când se foloseste votul secret :
1) orice buletin de vot care poate indica cine a votat va fi declarat invalid
2) orice buletin de vot necompletat va fi considerat drept abținere.
3) membrii prezenți prin videoconferință vor delega un membru prezent fizic pentru a le exprima votul prin buletinul de vot.
Exceptând 3.6.2 deciziile vor fi luate cu majoritate simplă de voturi ale membrilor activi prezenți sau reprezentați. În eventualitatea unei egalități succesive (excluzând absențele), Președintele ACF va avea votul decisiv.

3.10. Amendamente
Orice amendamente propuse pentru unul din subiectele din agendă poate fi făcut verbal sau în scris. Dacă Președintele ACF sau orice membru cere acest lucru atunci amendamentul va fi făcut în scris și citit de către Secretar înainte de a se vota. Orice amendament propus necesită susținerea unui alt membru.

4. Consiliul Director
4.1. Compunere
Consiliul Director are următorii membrii :
– Președinte
– Vicepreședinte
– Secretar

4.2. Ședințe
Consiliul Director va avea cel puțin o ședință înainte de AG. Pot avea loc și alte sedințe. Dacă este necesar, la aceste ședințe, vor fi invitate și alte persoane. Aceste persoane nu vor avea drept de vot, însă își vor putea exprima liber opinia cu privire la subiectele puse în discuție

4.3. Obligații si drepturi
Adunarea Generală poate delega Consiliului Director și alte responsabilități decât cele stipulate în statut. Aceste responsabilități vor fi clar definite de AG, iar deciziile vor fi luate de majoritatea membrilor Consiliului Director. Subiectele care se referă la ce sa va întâmpla după următoarea AG, vor fi subiectul ratificării de către AG și pot fi modificate sau respinse de către AG.

4.4. Autoritate
Consiliul Director are întreaga autoritate pentru orice acțiune rezonabilă, care nu contravin :
a. legislației naționale;
b. legislației internaționale /sau comunitare în cazul în care Romania este parte
c. statutului ACF
d. limitărilor impuse de AG
e. limitărilor impuse de bugetul ACF.

4.5. Cvorumul Consiliului Director
Ședințele Consiliului Director vor fi convocate de către Președinte și vor fi anunțate public cu cel putin 10 zile inainte de data preconizată pentru desfășurarea întâlnirii. Cvorumul Consiliului Director constă din Președinte și cel puțin încă doi membrii. Nici o decizie nu poate fi luată dacă nu se întrunește cvorumul. Ședințele Consiliului Director pot fi și „virtuale” desfășurate prin videoconferință.

4.6. Consiliul Consultativ
Consiliul Consultativ este format din Managerul Responsabil, înlocuitorii Managerului Responsabil pentru domeniile de acreditare și președinții celor 4 comisii.
Consiliul Consultativ se reunește ori de câte ori este nevoie pentru rezolvarea sarcinilor și a problemelor legate de domeniile de acreditare și activitatea asociației ca entitate calificată.
Cu toate că hotărârile acestui consiliu au doar rol consultativ pentru organele de conducere ale asociației, ele vor fi adoptate de către Consiliul Director și Adunarea Generală deoarece reprezintă opinia avizată a personalului calificat și responsabil pentru domeniile de acreditare stabilite de comun acord cu A.A.C.R.

5. Oficialii ACF
5.1. Președintele
5.1.1. Alegerea
Președintele este ales de către AG prin vot secret. Este eligibil pentru aceasta funcție orice membru ACF cu drept de vot, cotizația plătită la zi, care își depune Candidatura și prezinta AG un plan de management cu privire la poziția vizată. Daca majoritatea voturilor nu este obținută la primul vot, un al doilea vot va avea loc și cele mai multe voturi vor determina cine a fost ales. Președintele ales va intra în atribuții la sfârsitul ședinței. Președintele poate fi ales pentru un număr nelimitat de mandate.

5.1.2. Obligații și drepturi ale Președintelui
Președintele ACF va avea următoarele obligații și drepturi :
– să se asigure că ACF respectă întocmai legislația română și internațională
– să asigure controlul general și conducerea ACF
– să monitorizeze activitatea comisiilor, a președinților acestora și a celorlalți membrii delegați să desfășoare/coordoneze activități ale asociației
– să delege direct membrii ai asociației pentru a ajuta la desfăsurarea activităților comisiilor
– să se asigure că hotărârile AG și CD sunt duse la îndeplinire fără întârziere
– să ia în considerare recomandările altor organizații, a școlilor, cluburilor, proprietarilor de teren unde se desfășoara activitatea de zbor liber
– poate să amâne punerea în aplicare a unei decizii a președinților comisiilor, dacă aceasta problemă necesită un vot al CD
– reprezintă ACF în relațiile cu alte organizații și autorități publice și private
– să convoace sedințele AG și Consiliului Director
– să solicite comisiilor ședinte extraordinare atunci când este cazul și să se asigure ca acestea sunt convocate
– să participe la ședințele AG și Consiliului Director în calitate de Președinte și să asigure respectarea statutului și a regulamentului de ordine interioară
– să revadă procesul verbal al AG întocmit de către Secretar, și să se asigure de publicarea acestuia pe site-ul ACF nu mai târziu de 20 de zile de la terminarea AG
– să participe, dacă este solicitat, și in limita posibilităților la ședințele tuturor comisiilor
– să-i fie decontate cheltuielile în momentele în care se află în exercițiul și reprezintă asociația
– să îi fie asigurată baza materială astfel încât să își poată desfășura în condiții bune activitatea în cadrul asociației
– să delege prerogativele vicepreședintelui atunci când nu este disponibil pentru anumite perioade

5.1.3. Președintele de onoare
ACF poate conferi titlul de Președinte de Onoare unui fost președinte. Președintele de Onoare poate fi invitat și poate participa la ședințele ACF
și își poate exprima deschis opinia având dreptul de vot consultativ.

5.2. Vicepreședintele
5.2.1. Alegerea
Vicepreședintele va fi ales în aceeași manieră ca și președintele. Este necesară o majoritate de voturi. Vicepreședintele poate fi reales pentru un număr nelimitat de mandate. Este eligibil pentru această funcție orice membru ACF cu cotizația plătită la zi, care își depune Candidatura și prezintă AG un plan de management cu privire la poziția vizată.

5.2.2. Obligații și drepturi
Vicepreședintele va avea aceleași obligații și drepturi ca și președintele, în perioadele în care acesta nu-și poate îndeplini funcția.
În plus vicepreședintele are următoarele obligații și drepturi
– stabilește proceduri pentru a administra activităţile enumerate în statut și ROI;
– se asigură că toate procedurile de administrare sunt respectate;
– prezintă un raport anual privind problemele de administrare către Consiliul Director;
– participă la corespondenţa asociației într-un mod adecvat;
– convocarea auditului anual al asociației;
– prezentarea raportului auditului anual la AG a asociației;
– coordonarea comunicărilor interne din cadrul asociației;
– organizează videoconferințele Consiliului Director;
– pregătește informările către membrii asociației referitoare la rezoluțiile Consiliului Director;
– răspunde de manualele și procedurile asociației și se asigură că sunt revizuite ori de câte ori este necesar în funcție de necesități;
– notificarea membrilor care nu şi-au plătit cotizația anuală pana la sfârșitul lunii ianuarie a anului curent;
– propune organizarea de cursuri pentru instructori și piloți de tandem, cursuri de perfecționare pentru instructori și piloti de tandem, alte cursuri tehnice speciale;
– să-i fie decontate cheltuielile în momentele în care se află în exercițiu și reprezintă asociația
– să îi fie asigurată baza materială astfel încât să își poată desfășura în condiții bune activitatea în cadrul asociației
– îndeplinește toate prerogativele președintelui atunci când acesta este absent sau în incapacitatede lucru.

5.3. Secretarul
5.3.1. Alegerea
Secretarul va fi ales în aceeași manieră ca și președintele. Este necesară o majoritate de voturi. Este eligibil pentru această funcție orice membru ACF cu cotizația plătită la zi, care își depune Candidatura și prezintă AG un plan de management cu privire la poziția vizată.
Secretarul poate fi reales pentru un număr nelimitat de mandate.

5.3.2. Obligații si drepturi
– principala îndatorire a Secretarului este întocmirea și trimiterea proceselor verbale ale tuturor ședințelor, președintelui în cel mult 10 zile de la terminarea respectivelor întâlniri;
– înregistrarea tuturor documentelor în registrul unic de intrări ieșiri ale ACF;
– înregistrarea deciziilor de la toate reuniunile, inclusiv a videoconferințelor;
– întocmirea și păstrarea la zi a unor baze de date pentru informaţii ale ACF, care să poată fi consultate de către membrii Consiliului de Conducere. (cu sprijinul și informatii date de presedinții comisiilor)
– păstrarea în evidență și arhivarea corespondenței trimise și primite de ACF inclusiv a celei în format electronic
– evidența membrilor asociației, a membrilor noi înscriși precum și a cotizațiilor membrilor.
– activități de registru și arhivare a documentelor de licențiere;
– întocmește comunicările și informările cu privire la neconcordanțele sau documentele ce lipsesc din dosarele sau solicitarile trimise spre analiza ACF;
– selectarea procedurilor corespunzătoare pentru a fi utilizate în fiecare investigare a accidentelor / incidentelor, şi propune persoanele cele mai potrivite pentru a fi delegate pentru a efectua investigațiile conform procedurilor în vigoare;
– întocmirea informărilor asupra accidentelor şi incidentelor, și transmiterea lor spre publicare pe site-ul oficial al ACF.
– pregătirea și difuzarea informaţiilor care se referă la siguranţa spaţiului aerian sau a modificărilor spatiului aerian.
– întocmirea unui raport anual privind aspectele operaţionale ale ACF pentru Consiliul de conducere înainte de adunarea generală;
– alte activități de organizare în activitatea curentă delegate de către președinte;
– să-i fie decontate cheltuielile în momentele în care se află în exercițiu și reprezintă asociația;
– să îi fie asigurată baza materială astfel încât să își poată desfășura în condiții bune activitatea în cadrul asociației;
– îndeplinește toate prerogativele vicepreședintelui atunci când acesta este absent sau în incapacitate de lucru.

6. Consiliul Consultativ
Consiliul Consultativ este format din președinții comisiilor, examinatorii / inspectori și instructorii care doresc să-și aducă aportul la dezvoltarea cerințelor legislative în special a celor ce privesc siguranța și securitatea zborului.
Propunerile și inițiativele Consiliului Consultativ vor fi prezentate Consiliului Director al asociației pentru aprobare.

7. Comisiile
7.1. Stabilirea Comisiilor
ACF va stabili Comisii tehnice. Aceste Comisii au Termeni de Referință (TR) specifici pentru îndatoririle ce le revin. TR fiecarei Comisii vor fi întocmiți de Consiliul Director. TR sunt atașați în anexe. Toate Comisiile trebuie să raporteze regulat către ACF prin intermediul Președintelui.

7.2. Președintele
Este recomndat de către Consiliul Director pentru a fi ales de către Adunarea Generală. Este eligibil pentru aceasta funcție orice membru ACF cu cotizația plătită la zi, care își depune candidatura și prezintă AG un plan de management cu privire la poziția vizată.

7.3. Responsabilitati
– conduce și convoacă ședințele comisiei;
– întocmește documentele necesare desfășurării activităților comisiei;
– se ocupă de organizarea și funcționarea integrală a comisiei;
– întocmeste rapoartele specifice pentru AG sau ori de câte ori este necesar
– președintele comisiei poate îndeplini și alte atribuții ce i-au fost comunicate de președintele ACF

7.4. Membrii
Orice membru activ poate fi membru al Comisiilor. Președintele Comisiei poate limita numărul membrilor la 5.

7.5. Decizii
Toate deciziile și recomandările tehnice ale comisiilor vor fi subiectul aprobării de către CD și al ratificării de către AG acolo unde legea impune acest lucru.

7.6. Comisiile tehnice
7.6.1. Comisia de licențiere și reglementări
7.6.2. Comisia de formare și pregătire
7.6.3. Comisia de disciplină, siguranță și securitatea zborului
Atribuțiile acestor comisii sunt stipulate în anexa acestui document

8. Grupuri de lucru
ACF poate stabili grupuri de lucru temporare pentru a studia și raporta anumite subiecte sau propuneri.
Grupurile de lucru vor fi dizolvate odata ce misiunea lor s-a încheiat. Președintii grupurilor de lucru vor fi aleși și vor raporta președintelui ACF și Consiliului Director la fel ca și președinții Comisiilor.

Părerea ta contează!

Click pe inimoară și votează!

Am obținut un rezultat excelent! 5 / 5. Voturi înregistrate: 1

Nu există voturi. Ești tu oare primul care votează?